čtvrtek 11. září 2014

London Road: Příjemné překvapení z řad erotických románů

Po přečtení knihy London Road jsem přehodnotila svůj názor na moderní romány pro ženy, které obvykle nečtu. Ačkoliv se tento román od spisovatelky Samanthy Youngové řadí do kategorie erotických románů, jde především o dobře napsaný příběh ženy, který překvapí svým psychologickým zpracováním. London Road vám jistě nabídne i několik erotických scén, které kniha bez pochyby nabízí, ale čtenáře zejména zaujme svou čtivostí a schopností držet se reality.


London Road jsem si zakoupila jako e-book v hitu týdne na ebux.cz a přesvědčilo mě k tomu její vysoké hodnocení na Databázi knih, které činí 86%. Po nedokončeném čtení 50 odstínů šedi jsem k erotickým románům skeptická. Tedy byla jsem. London Road je totiž mnohem více inteligentní román, který mě překvapil natolik, že si jistě přečtu i další tituly od stejné autorky. London Road je totiž druhou knihou ze série Dublin Street.


Seznamte se s Jo


Hlavní hrdinka, která příběh vypráví, se jmenuje Johanna Wolkerová. Přátelé jí říkají Jo, pracuje jako sekretářka a zároveň po večerech jako barmanka, aby uživila svého mladšího bratra Colea, kterého musí vychovávat. Jo žije se svým bratrem v malém bytě na London Road se svou věčně opilou matkou. Její život nebyl jednoduchý. Otec jí týral a matka své děti z celého srdce nenávidí. Přesto Jo cítí povinnost se o svou rodinu postarat. Její další problém ale spočívá v její kráse. Okolí jí vnímá jako zlatokopku, která si vybírá bohaté muže.

Jo se jen ale snaží zajistit nějakou budoucnost, své partnery vždy miluje a nikdy nikoho nepodvádí. Pak ale pozná Camerona MacCaba. Jo je v jeho očích viděna jako vypočítavá mrcha a Cam je pro ni sobecký a namyšlený kretén, který do jejího života zkrátka nevidí. Jenomže oba mezi sebou cítí neuvěřitelnou přitažlivost, která přerůstá v sexuální napětí...


Když příběh vyhrává nad erotickým záměrem


Na celém příběhu si nejvíce cením propracované postavy Jo. Tím, že sama čtenáři vypráví svůj příběh, podává mu i prostor k nahlédnutí do její psychiky. Jo jsem si ihned jako ženskou postavu zamilovala, protože nás spojuje jedna věc a tou je nenávist ke křivdě. Jo se musí smiřovat s tím, že její krásné dlouhé nohy (to mě ale s hrdinou nespojuje) jsou příčinnou všech mylných domněnek o její povaze. Jo je v podstatě uzavřená osoba, která nestojí o lítost, a tak o její situaci ví jen její nejlepší přátelé. Má tendenci podlehnout všem negativním narážkám na její osobu. Do toho se musí vypořádat s toužebnými myšlenkami na Camerona.

Zápletka pro mě byla překvapivě výborná. Mám pocit, že autorka původně měla erotický záměr, ale nakonec se jí podařilo něco lepšího. Erotických scén bylo tak akorát, u nich jsem oceňovala především to, že se neopakovaly svým popisem, tak jak to bývá u jiných erotických románů, které vás ke konci začnou nudit. Když se před Jo znovu objeví její nepříjemná zkušenost, totiž krutá minulost z dětství, nechybí knize ani pořádné napětí. V tu chvíli jde erotika stranou a vy se ponoříte společně s Jo do jejích problémů. Jo je beze všeho zodpovědná sestra, která si vás získá svým upřímným srdcem. Děj má spád, nenudí, autorka se zaměřila na emocionální stránky hrdinů, skvěle popsala jejich nejhlubší pocity, prožitky a myšlenky.


Závěrem


Ačkoliv spousta čtenářů kritizuje předvídatelný děj, já jsem si naopak vůbec nebyla jistá koncem. Nejspíše to je ale tím, že jsem nečetla první knihu ze série. Jednu hvězdičku snižuji za trochu přeslazenou závěrečnou scénu, o které si myslím, že tam být nemusela. Na celkovém dojmu to ale určitě žádný negativní vliv nemá. London Road mě přesvědčil o tom, že se dá napsat i erotický román na úrovni.


Mé hodnocení:







Podrobnosti o knize:
LONDON ROAD
Samantha Youngová
vydalo nakladatelství Ikar
v roce 2014
vydání první
382 stran

2 komentáře:

  1. Já jsem tedy trilogii Padesát odstínů dočetla, ale k této knize jsem se ještě nedostala. Podle tvé recenze nad ní určitě ještě popřemýšlím. :)

    OdpovědětVymazat