sobota 9. května 2015

Poslední aristokratka: Příjemný poslech, příjemná zábava (recenze audioknihy)

Jako svou první audioknihu jsem si nemohla zvolit vhodnější knihu. Poslední aristokratka v podobě audioknihy (knižně vyšla v roce 2012), kterou vydalo nakladatelství OneHotBook, mě nadchla hned z několika důvodů. Autor Evžen Boček vytvořil humoristický příběh přesně tak, jak si dnešní humor představuji. Stejně tak interpretka Veronika Kubařová vypráví příběh tak skvěle, až si říkáte, že autor ,,ušil" hlavní hrdinku přímo na míru právě Veronice. Od tohoto českého románu nečekejte žádný exkluzivní děj, jeho posláním je čtenáře především pobavit a to se ,,aristokratce do ucha" daří velice dobře.


Aristokratické nesnáze 


Příběh šlechtického rodu na zřejmě nejchudším zámku v Čechách vypráví mladá Marie Kostková z Kostky, chcete-li Marie III., tudíž poslední aristokratka. Ta právě se svým otcem hrabětem Františkem Antonínem a svou matkou Vivien přijíždí z New Yourku do Čech, aby po pádu komunistického režimu převzali své rodové sídlo. Zde na ně čekají jejich zámečtí zaměstnanci i se svými nezvyklými vlastnostmi. Návrat k pravému aristokratickému životu s sebou nese i značné finanční náklady, ty má zachránit velký plán s názvem Totální zámek - otevření zámku turistům s živoucími aristokraty, na které si může každý sáhnout.


Milý hlas - radostný poslech


Vyprávění osmnáctileté Marie nás postupně seznamuje se všemi nesnázemi zchudlého šlechtického rodu vtipnou a ironizující formou, která naplňuje požadavky humoristické knihy. V případě audioknihy je účinek snad o něco silnější. Interpretka Veronika Kubařová se do role Marie opřela s nasazením výtečného přednesu. Její hlas je svěží a sympatický, dokonale si pohrává s jednotlivými větami. Mění hlas, paroduje americký přízvuk, prozpěvuje si, výborně pracuje s přímou řečí a pro každou postavu si vyhrazuje osobitý styl mluvy. Zkrátka není Veronice co vytknout, její hlasová přirozenost je ,,do ucha jako dělaná".


Na zámku Kostka je veselá atmosféra od začátku až do konce. Mariin otec škudlí peníze a neustále přepočítává výdaje spojené se svými předchůdci, matka touží po životě jako princezna Diana, neochotný a líný kastelán Josef chce zámek návštěvníkům uzavřít, zámecký zahradník je zaměstnán vypadáváním svých vlasů a kuchařka paní Tichá do sebe hází jednu ořechovku za druhou. Do toho si Kostkovi najmou novou správcovou Miladu, která má zajistit Kostkovým zbohatnutí. Celková atmosféra je podtržena hudebními předěly. Pro každý začátek kapitoly je zvolen veselý klavírní doprovod, který jakoby v sobě nesl znaky humornosti a nadsázky.



Závěrem


S audioknihou jsem strávila krásných šest a půl hodiny při nedělních a pátečních cestách do školy, díky čemuž se pro mě stalo cestování veselejší. Celkově jsem z audioknihy nadšená, neboť předčila mé očekávání. Mám ale pocit, že je to tím, že Poslední aristokratka je typ knihy, která je pro zpracování do zvukové podoby ideální. A tak doufám, že se jako posluchači brzo dočkáme i zpracování druhého dílu Aristokratka ve varu.

Mé hodnocení:







Za poskytnutí audioknihy k recenzi mockrát děkuji internetovému obchodu audioteka.cz


6 komentářů:

  1. Já jsem těm audioknihám zatím nepřišla na chuť, ale věřím, že Aristokratka musela být super. Tu jsem četla, i druhý díl a je to výborná věc, když se potřebuje člověk pořádně zasmát a nemá sílu na komplikovaný děj :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle byla moje první audiokniha a možná ještě změním názor, trefila jsem zkrátka na správnou. Nejdříve jsem byla skeptická, ale zjistila jsem, že je to skvělé využití času např. v autobuse (ve kterém mi vadí číst), nebo před spaním, kdy mám už unavené oči od textu, ale mozek mi stále pracuje. :-)

      Vymazat
  2. Mám zkušenost jen s papírem, ale od Bočka se mi nejvíc líbil Deník kastelána... A i ten teda nic moc. To jen ta moje poslednost zámky a hrady. :D Nicméně ale zrovna vybírám něco do auta na dovolenou a máš pravdu, že tohle je asi dobrý matroš k namluvení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak určitě není nad tištěný text, ale přece jenom jsem zjistila, že audiokniha má i své výhody. Tak snad Poslední aristokratka potěší i více lidí. :-)

      Vymazat
  3. Nedá mi to nenapasat, ale píšeš moc hezky, má to hlavu a patu, až ti závidím :)
    A jinak máš ráda audioknihy? Já zatím poslechla jen knihy Jonas Jonassona v podání Martina Stránského. Ty mě neskutečně bavily, ale nevím, zda jen díky Stránskému..Nevím, zda se pouštět do dalších :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu, potěšila mě, ale můj styl psaní není úplně nejzdařilejší, přesto se na tom snažím pracovat. Kromě Poslední aristokratky nemám s audioknihami vůbec žádnou zkušenost, takže teprve uvidíme. Jak jsem ale uvedla výše, už teď jsem u nich objevila nějaké výhody, takže tohle určitě nebyla moje poslední audiokniha. :-)

      Vymazat