pátek 16. října 2015

Via lucis: Cesta za světlem absolutní tmou a tichem

Představte si, že vás najednou obklopí absolutní tma a ticho. To je jistě nepříjemná představa pro člověka, který v běžném životě používá všech pět svých smyslů. V roce 1882 tehdy devatenáctiměsíční holčičku Helenku připravila nemoc o její zrak a sluch. Ačkoliv Helena Kellerová zpočátku neví, jak vypadají barvy, jak vypadá tvář rodičů, nezná hudbu a nezná slova, jednoho dne dokončí studium na univerzitě v Harvardu. Nevěříte? Zkuste si přečíst knihu s krásným názvem Via lucis (česky Cesta světla) a určitě uvěříte.


Za sepsáním neuvěřitelného příběhu hluchoslepé Američanky Heleny Kellerové stojí česká autorka Jindra Jarošová, která vystudovala Filosofickou fakultu Univerzity Karlovy. Autorce se povedlo vytvořit autentické vyprávění o dospívající Heleně Kellerové proložené skutečnými dopisy, které Helena začala psát na svém psacím bodovém stroji.

Vysvobozená slovem


Zní to fantasticky. Helena poznává svět od útlého dětství zejména hmatem, přesto v 7 letech napíše svůj první dopis, který dává smysl, ve svých 10 letech píše už vytříbeným jazykem a v jejích textech můžeme naleznout nádech filosofování. V 15 letech již pravidelně udržuje korespondenci se známými osobnostmi, mezi nimiž můžeme naleznout i slavného Marka Twaina.

Inteligence, která se v Helenině nitru skrývala, by ale nebyla nikdy probuzena, kdyby neměla to štěstí a nepoznala svou učitelku slečnu Anne Sullivanovou. Ta dala malé Helence ten největší dar. Slova. Vyťukávání slov do dlaní bylo zpočátku neúspěšné, postupně ale Helena začala objevovat smysl a získala tu nejdůležitější schopnost v životě člověka. Schopnost komunikovat.


To není zázrak, to je vůle


Nezdolná vůle, inteligence, láska, empatie a prostý chtíč realizovat sám sebe - to vše pomohlo Heleně Kellerové zvítězit nad beznadějností osudu. Autorka se ve své knize snaží zodpovědět otázku, jak vůbec mohl někdo něco tak neuvěřitelného dokázat. Jarošová vychází z autobiografií Heleny Kellerové a z knižně vydaných dopisů, díky čemuž docílila opravdu působivého románu. Helena Kellerová se stala proslulou spisovatelkou a veřejně činnou osobou, která věnovala svůj život pomoci smyslově postiženým a zaslouží si, aby nebyla zapomenuta.

,,Stála jsem tiše a soustředila jsem všechnu pozornost na pohyb jejích prstů, vzpomíná později Helena. Najednou jsem pocítila jakési nejasné tušení čehosi jakoby zapomenutého - záchvěv vracejícího se uvědomení, a náhle mi bylo nějakým zvláštním způsobem zjeveno mystérium mluvy... V té chvíli jsem pochopila, že voda znamená to obdivuhodné, chladící cosi, co se právě přelévalo přes moji ruku. To živé slovo probudilo mou duši, dalo mi světlo, naději, radost. To slovo mou duši vysvobodilo."


Hodnocení






Podrobnosti o knize
VIA LUCIS
Jindra Jarošová
vydal Práh
v roce 2009
296 stran

2 komentáře: