úterý 25. března 2014

Žítkovské bohyně: Neohrané téma funguje

Po delší době jsem konečně dočetla Žítkovské bohyně. Není to ale tím, že by mě kniha nebavila. Kateřina Tučková jen vytvořila náročnější podobu románu, které musíte věnovat veškerou svou pozornost.


Žítkovské bohyně jsem si chtěla přečíst už dávno nejen proto, že byly obdařeny hned několika oceněními jako Cena Josefa Škvoreckého nebo Magnesia Litera – Kosmas cena čtenářů, ale hlavně pro jejich tematické zaměření. Autorkou je Kateřina Tučková, která vystudovala dějiny umění a bohemistiku na FF MU v Brně a v současné době je kurátorkou. Napsala několik odborných publikací a své knihy staví na pomezí historie a krásné literatury. Ve známost přišla především se svým románem Vyhnání Gerty Schnirch.

Román Žítkovské bohyně vypráví o osudech výjimečných žen, které žily vysoko v kopcích Bílých Karpat. Tyto tzv. bohyně uměly léčit, znaly tajemství všech bylin a uměly si tak poradit s kdejakou nemocí, ale i trápením, či nejistotou. Dokonce dokázaly nahlédnout i do budoucnosti. Příběh vypráví o Doře Idesové, poslední ženě z tohoto magického rodu. Dora se však nestihla jejich schopnostem naučit, neboť matka zemřela se sekerou zatnutou v hlavě dřív, než jí mohla něco předat a její teta Surmena, která ji po této nešťastné události vychovávala, zemřela v blázinci. Dora ale vždy chtěla pochopit tyto důvody a především chtěla očistit jméno svých předků. Vystuduje etnografii a rozhodne se napsat o bohyních rozsáhlou vědeckou studii. Kromě toho, že se Dora zabývá odbornými historickými studiemi, které dokládají čarodějnické procesy s jejími předchůdkyněmi, se ale zaměří hlavně na svazky Státní bezpečnosti, která si vedla záznamy proti nepříteli státu, kterým byla její teta Surmena.


Napínavý příběh plný faktografie


Román je z velké části proložený operativními svazky StB, nebo citacemi z odborných studií. Možná se vám zdá, že tím román ztrácí na svém spádu a akademické pasáže mohou být někdy na škodu. Opak je ale pravdou. Právě přesné vyznění svazků, přesné popisy operací vedenými nacisty, později komunisty, dokládají knize na autenticitě. Kromě toho se ale můžete také těšit na skutečnou dávku emotivního příběhu, kdy pomalu společně s Dorou Idesovou odhalujete temnou tradici její rodiny. Na knize velmi oceňuji, že je psaná naprosto bez cenzury. Dory milostná dobrodružství najdete jen na pár stránkách, za to si ale nedávají od čtenáře žádné odstupy. Někteří přicházejí s názorem, že tyto části mají knihu pouze zatraktivnit. Po hlubokém zamyšlení ale zjistíte, že i tato osobní stránka Dory je jen výsledkem celého tajemství. Ani líčení černé magie vás nenechá klidnými. Přemýšlíte o schopnostech těchto žen, o tom, jak moc se blížily k pravdě, i tom, jak byste s takovou možností naložili vy.


Získejte víc než literární zážitek


Ačkoliv se jedná o beletrii, jak už jsem psala, výzkum, který Kateřina Tučková prováděla před napsáním knihy, nepřišel nazmar. Fakta jsou skvělá, ohromná, vyrazí vám dech. Neohrané téma zkrátka funguje. Je úžasné, jak Tučková dokázala spojit etnografii, léčitelství i magii s historií po celé generace, od čarodějnických procesů do procesů vedených komunisty.

Jestli nevěříte povídačkám, přečtěte si Žítkovské bohyně, možná jim začnete věřit.

Žítkovské bohyně jsou tajemné, šokující, přes všechny fakta spádné, velmi čtivé a především jsou do poslední věty napínavým románem. Jsem ale názoru, že je román určen pro náročnější okruh čtenářů, který si chce odnést nejen románový zážitek, ale také pořádnou dávku nových vědomostí.


Mé hodnocení:






Podrobnosti o knize:
Kateřina Tučková
ŽÍTKOVSKÉ BOHYNĚ
vydal Host - vydavatelství, s. r. o.
v roce 2013
vydání druhé
počet stran 455

12 komentářů:

  1. Skvělá recenze! Na Žítkovské bohyně se chystám také, ale jelikož vím, že to není úplně lehké čtení a žádá si plnou pozornost, čekám na ten správný okamžik :) Vyhnání Gerty Schnirch bylo skvělé!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :-) To chápu, taky u mnoha knih čekám na ten správný okamžik. :-) Vyhnání Gerty Schnirch jsem nečetla, ale po Žítkovských bohyních patří na komínek knih, které si chci určitě přečíst.

      Vymazat
  2. Tohle je první recenze, která mě zaujala po shlédnutí X blogů. Už jsem se bála, že nikdo nepíše recenze nebo nevede blog o smysluplných knihách. Už se těším, až si jí přečtu!

    OdpovědětVymazat
  3. Bohyně jsem četla vloni a moc se mi líbily, zejména téma mi bylo blízké, protože jsem vyrostla na Gabře a Málince. Taky jsem si hned sehnala Gertu Schnirch, ale nějak mám problém se tím prokousat, vůbec mě to nebaví :-(
    A sakra ti závidím, že už máš nového Urbana!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? A já jak projížděla recenze, tak se většinou čtenáři shodují, že Gerta Schnirch má víc do sebe, naopak hodně z nich tvrdí, že jsou bohyně přeceňovaným dílem a nejsou tak dobré. Od Urbana jsem přečetla Lorda Morda, který se mi líbil, tak jsem si řekla, že zkusím i jeho novou knihu. Uvidíme, zatím se mi to čte dobře. :-)

      Vymazat
    2. Zkus Hastrmana, ten je nejlepší :-)
      No, musím si dát bacha, abych si recenzi nepřečetla a pěkně si ho vychutnala nejdřív sama :-)

      Vymazat
    3. Četla jsi od něho více knížek? Já právě jen Lorda Morda a docela mě překvapil, vůbec jsem totiž nečekala takové pojetí a moc mě to potěšilo. Spíš jsem právě přemýšlela, že bych sáhla po jeho knihách Sedmikostelí nebo Santiniho jazyk. :-)

      Vymazat
    4. Sedmikostelí se mi líbilo ze všech knih uplně nejméně.. Santiniho jazyk byl fajn, mně se líbil, ale někteří si stěžují na špatné vysvětlení pointy, že se jim nelíbil konec.

      Vymazat
    5. To jsem taky v komentářích hodně četla, s vysvětlením byl málokdo spokojený. Tak až budu chtít sáhnout po Urbanovi, zkusím spíš toho Hastrmana. :-)

      Vymazat
  4. Kniha už na mňa čaká v poličke :) Po tejto recenzii sa na ňu teším ešte viac, ale takisto viem, že na to musím mať správnu náladu a sústredenie. Jej čas sa ale rozhodne blíži :) Ďakujem za super recenziu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já děkuji za příjemné ohodnocení. :-) Přeji hezké počtení. :-)

      Vymazat