čtvrtek 3. července 2014

Stín banyánu: Příběh, který se vám dostane pod kůži

Přiznám se, že Stín banyánu jsem si koupila kvůli jeho krásné knižní obálce. To jsem ještě netušila, že ta krásná knižní obálka v sobě skrývá, jak se říká, pořádnou dávku emocí. Stín banyánu od Vaddey Ratnerové je krásný, je smutný, rozpláče vás, dojme, ale i rozčílí. Vaddey Ratnerová vás ukolébá svým nádherným stylem psaní, ale zároveň vás neskutečně přiblíží k samotné smrti tak blízko, že ji sami cítíte.



Vaddey Ratnerová, spisovatelka, ale i příslušnice královského rodu, musela ve svých pěti letech čelit nemilosrdnému způsobu života, když se v Kambodži dostali k moci Rudí Khmérové. Komunistická ideologie, radikálního směru, se na obyvatelích nelítostně podepsala. Vaddey Ratnerová se rozhodla sepsat fiktivní příběh Raami, který je ale ve své podstatě právě jejím příběhem. Ačkoliv si musela domýšlet a představovat si tehdejší situaci, vytvořila vlastní příběh o svém trápení, které zapříčinilo otcovo zmizení.


Kambodža v roce 1975


Příběh začíná v roce 1975 v Kambodži v hlavním městě Phnompenhu. Rudí Khmérové vtrhávají do ulic a domů, ohlašují revoluci. Sedmiletá Raami, vypravěčka příběhu, ztvárňující roli spisovatelky Vaddey Ratnerové, je zmatená. Její představy, které vždy byly živeny především z tradičních kambodžských legend a pohádek, se najednou mění. Jako členka královské rodiny, dcera prince Sisowatha Ayuravanna, musí společně s otcem, matkou, babičkou královnou a dalšími členy rodiny odjet z města. Celá rodina je ale nakonec naložena jako zvěř do plechových dodávek a odvezena do džungle. Zde je podrobována otrocké práci, musí poslouchat rozkazy Organizace a vyrovnat se i tomu nejtěžšímu psychickému nátlaku, kterým je rozdělení rodiny.


Krásná a zároveň smutná


Stín banyánu je kniha, která pro svůj neuvěřitelný cit, nemá konkurenci. Podobný styl psaní jsem v žádné knize ještě nepoznala. Je lehký, spontánní, citlivý, jako by plul na hladině a nechal se nést směrem do vaší mysli. Zpočátku jsem byla zklamaná velkým množstvím převyprávěných kambodžských mýtů, legend a pohádek, nakonec jsem ale pochopila, že přesně tyto tradiční příběhy jsou klíčové pro samotný život malé Raami. Všechna ta krása se ale postupně mění v zoufalství. I přesto se autorka nenechává strhnout hněvem a dál píše s obrovskou vnímavostí. Některé pasáže dokáže psát tak poeticky, až tím opravdu hraničí se samotnou poezií.

,,Představovala jsem si dětské tevody, jak plují v těch kupách mraků nad námi a zkoušejí špičkami svých zlatých oštěpů, zda jsou již mračna zralá, než déšť osvobodí. Dělají to, aby nás upozornili na nadcházející monzun."

Můj obdiv patří především Vaddey, která výborně dokázala zachytit myšlenky devítileté dívenky a její přístup k situaci. Postupem se ale její myšlenkový rozvoj vyvíjí a Raami začíná chápat problémy kolem sebe. Čtenář si uvědomuje nevinnost dětského myšlení a zároveň nedokonalost lidského systému jako takového. Vina zde má zcela jiný rozměr. Neuvěřitelně je zde také popsaná láska, která z řádků přímo dýchá. Láska je zde nepomíjivá, je bezprostřední. Na druhou stranu stejně tak, jako Vaddey dokáže prezentovat sílu lásky v pár slovech, dokáže čtenáře přiblížit k samotné smrti. Zloba a hněv jsou ale záhy vystřídány pochopením, nadějí a vírou.

,,Právě tak jako neexistuje posvátný strom, v jehož stínu bychom byli v bezpečí. Je jenom tahle pohřební krajina a všichni tu umřeme v našem společném hrobě."


Závěrem


Musím říct, že to byl jeden z nejsilnějších příběhů, který jsem kdy četla. A opět se ve mně utvrdil názor, že komunismus je krutá a zhoubná ideologie, že komunismus je jeden z největších zločinů v dějinách lidstva. Stín banyánu je opravdu krásná, ale zároveň smutná kniha. Je plná bezedné empatie, zároveň plná pohrdání ke komunistickým přívržencům. Stín banyánu by si měl přečíst každý, kdo má zájem o to, znát historii nás všech.

,,Všichni jsme žebráci, vysvětloval mi můj otec. Nezáleží na tom, co máme na sobě, zda hadry, šafránové roucho anebo hedvábí. Každý z nás ve svém životě usiluje o to samé."

Mé hodnocení: 







Podrobnosti o knize:
Vaddey Ratnerová
STÍN BANYÁNU
vydalo nakladatelství Euromedia Group, k. s. - Ikar
v roce 2014
vydání první
počet stran 288

8 komentářů:

  1. Krásná recenze a já jsem za ní moc ráda, knížku jsem si nedávno koupila a nějak mě pak přešla chuť se do ní pustit, díky Tobě doufám, že to bude další z knih, která pronikne do mého srdce a obohatí moji mysl. A ta obálka je opravdu krásná, akorát mám pořád pocit, že je špinavá, jak jsou tam ty černé šmouhy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :-) Sama jsem se k ní dlouho nemohla dostat, ale nakonec jsem nelitovala. :-)

      Vymazat
  2. Skvela recenze, pisu si ji na seznam, protoze to vypada na paradni pribeh :)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkná recenze. Kniha vypadá opravdu zajímavě, určitě si jí přidám na seznam. :)

    OdpovědětVymazat