čtvrtek 25. září 2014

Slunečnice: Milé a humorné vyprávění jedné z nás

Oddechový román pro ženy v každém věku Slunečnice autorky Kláry Mandausové mě oslovil svou svérázností, která poukazuje na slasti i strasti jedné všední ženy. Kniha, která vám mile zpříjemní jedno, či dvě odpoledne, vás nejen místy rozesměje, ale možná vás i donutí se zamyslet nad vlastním probíhajícím životem.


Klára Mandausová začínala jako novinářka, působila třináct let v MF Dnes a nyní pracuje v časopise Marianne. V roce 2012 přispěla do povídkového souboru Příběhy ve znamení touhy. Blogerka, redaktorka a spisovatelka žije v Rychnově nad Kněžnou a román Slunečnice je její první samostatné dílo.


Náhoda nebo osud?


Hlavní postava Kristina Losenická má skvělou práci, pracuje jako redaktorka v jednom časopise, má spokojenou rodinu, atraktivního muže Pavla a zvídavou dcerku Magdalenu. Kristina tajně vzpomíná na svou velkou lásku, na Bídáka, kterého shodou náhod potkává na horách. Upovídaná dcera Majda tatínkovi ihned poví o maminčině setkání s chlapíkem, který na ně divně čuměl a ještě maminku oslovil Slunečnice. Pavlovi tak všechno dochází a napjatě sleduje situaci Kristiny a Štěpána. Pavel moc dobře ví, že se ani po tolika letech Kristina nesmířila s rozchodem. Z nevinného náhodného setkání vzniká Pavlova nedůvěra a Kristiny nejistota ve vlastních citech. Nejenže potkává svou osudovou lásku, do cesty se jí přimotá ještě třetí sympatický muž, a tak se Pavel radši zdržuje v práci. Jedinou jistotou se pro ni stává malá dcera Magdalena.


Milé, vtipné, s nadhledem


,,Na jednom konci světa mávl motýl křídlem a na druhém je z toho uragán." Přesně tento motýlí efekt, zmíněný v jedné z konverzacích, vystihuje situaci Kristiny. Kristina žije s pocitem, že její existenci nečekají už žádné změny. Opak je ale pravdou a Kristina se ze dne na den přehoupne do složité situace. I tak je ale příběh podáván s nadhledem a objevíte tu i trochu ironie. Ačkoliv se zde objevují i vážné situace, nikdy u nich nechybí špetka vtipu.

Autorka vyniká především přímými a bezprostředními myšlenkami, které jsou podle mého názoru hlavní stavbou celé knihy. Kristina má ke všemu komentář, ale nic z toho nikdy neřekne. Přesně tyhle myšlenkové komentáře, které probíhají v hlavě každému z nás, tvoří celý děj vtipným a podávají čtenáři dějový celek s neobyčejnou lehkostí. Občas se mi některá přirovnání zdála vynucená a ztrácela svůj záměr, i tak jsem si ale zamilovala nespočet těchto přirovnání. ,,Stojíme tam u bufetu jako sousoší z Ratibořic."

Závěrem


Samotný název Slunečnice vychází také vlastně z přirovnání. ,,Otáčíš se za mnou, když se loučíme. Jako slunečnice, říkal." Slunečnice má bezesporu několik hledisek, které si zaslouží ocenit. Autorka dokázala vytvořit obyčejné vyprávění o obyčejné ženě, které ani trochu nenudí. Kouzlo této krátké historky tkví především v jeho podání, které bude jistě sympatické i dalším čtenářům.


Mé hodnocení:






Za poskytnutí recenzní e-knihy děkuji serveru Knihy.iDNES.cz, kde lze e-knihu také zakoupit.

Odkaz na e-knihu v eshopu: http://knihy.idnes.cz/slunecnice.html 

Podrobnosti o knize:
SLUNEČNICE
Klára Mandausová
vydalo nakladatelství Mladá fronta
v roce 2014
vydání první
176 stran

6 komentářů:

  1. Pěkně napsaná recenze :) I když se musím přiznat, že tyto typy knih mě příliš nelákají. Od Mandausové jsem ještě ani nic nečetla.

    OdpovědětVymazat
  2. To vyzerá na zaujímavý román a ani nie je moc dlhý. Pridávam do wishlistu, občas mám na podobné príbehy náladu, tak potom po ňom siahnem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě by kniha nebyla špatná pro nějaké letní čtení na výletě. :-)

      Vymazat
  3. Mmm už jsem se po ní jednou ohlížela, ale nějak si nedovedla představit to téma, ale po Tvé recenzi si to možná rozmyslím, vypadá to na milý a ne příliš dlouhý román! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě to opravdu zaujalo a hlavně jsem ocenila, že jsem se i zasmála. Tobě to určitě nezabere víc než jedno odpoledne. :-)

      Vymazat