pondělí 22. června 2015

Pálenka: Střípky poezie poskládané do próz z Banátu

Číst Pálenku je jako naleznout jen pár stránek z objemné knihy o životním příběhu jednoho mladého muže. Matěj Hořava musel své věty opříst vrstvou mlhy, protože čtenářům nedovolí proniknout do samé podstaty, pouze je nerušeně provází svými vzpomínkami. Tato útlá kniha s podtitulem Prózy z Banátu od Matěje Hořavy se stala vítězem Magnesie Litery pro objev roku 2015 a zaslouží si pozornost pro svou nevšední formu i pro svůj nevšední obsah.


Do jedné z banátských vesnic přijíždí mladý učitel z Moravy. V rumunských horách se snaží zapomenout, ale venkovský život mu naopak vyvolává trýznivé vzpomínky, které jsou posilovány osamocením. Maličkosti upomínají na dětství, na léta strávená v gymnastické tělocvičně, na ženy, na cesty...


Když vzpomínky tančí


Na začátku to bylo zklamání. Nevím, nevím, jestli to vůbec budu číst. Kde je nějaký příběh? Kde je... něco? Říkala jsem si, když jsem se pustila do prvních kapitol Pálenky. Jenomže díky skvělé práci jazyka, s kterým Hořava obratně umí zacházet, jsem musela pokračovat ve čtení dále. A najednou se stalo, že mě Pálenka pohltila. Těch dvaačtyřicet krátkých próz mě nakonec přesvědčilo, že i střípky příběhů (a oni to nejsou docela tak příběhy, spíše vzpomínky a vlastně ani ne docela tak vzpomínky, jsou to jen kousky vzpomínek) dokážou zcela okouzlit mou mysl.

Ve své prvotině se autor drží promyšleného tempu vyprávění, které sice neobsahuje náhlé a převratné události, ale za to je tvořeno neuvěřitelně jednotným pohybem, který má nakonec tu moc, že dokáže udržet pozornost čtenáře. Popisy vzpomínek a opravdu precizní vylíčení všech vjemů, které ke vzpomínání neodmyslitelně patří, jsou základním obsahem knihy. Vzpomínky, pocity, zkušenosti a další kolem čtenáře tančí svým rytmem a produkují originální celek podobný spíše poezii.

,,Stádo je tvor; stádo je kapka, která stéká strání, nebo do ní - proti všem přírodním zákonům - pluje vzhůru. Možná pes dokáže rozbít tuto kapku, roztříštit ji; zkušenější pastevec možná též; ne já, rozhodně ne já... Pes štěká, ale nejde za mnou; řve; Rumun spí pod košatým stromem; skrytý před sluncem raného odpoledne a zpitý slabou pálenkou; blaženě zpitý."


Tam, kde se čas zastavil


Matěj Hořava přibližuje drsnou rumunskou krajinu takovým způsobem, že se sami neplánovaně ocitáte uprostřed banátské vesničky, ve které žijí čeští krajané životem 19. století. Čtenář si nedomýšlí jen obrazy přírody, ale je nucen si domýšlet i samotné vyprávění, jinak mu zbudou opravdu jen pouhé zlomky. Vzpomínky zde fungují jako volné asociace, jedna se váže na druhou tak, jak vychází ze samotné mysli. I proto je velmi obtížné si dotvořit skutečnost.

I když mě trochu mrzí absence určité události, nějakého konkrétnějšího příběhu, pochopila jsem autorův záměr. Dlouhá souvětí plná metafor, archaismů a rumunismů, vynikající popisy a celkový obdivuhodný způsob psaní. To všechno mě i přes počáteční zaleknutí přesvědčilo o kvalitě Pálenky a jsem ráda, že jsem jí dala šanci.


Hodnocení:






Pálenka
Prózy z Banátu
Matěj Hořava
vydalo nakladatelství Host
v roce 2014 (1. vydání)
120 stran

6 komentářů:

  1. O Pálence jsem poprvé slyšela od Bětky s tím, že se to líbí všem, jenom jí ne. Mně se líbí ta obálka. Asi to někdy vyzkouším, až ji uvidím v knihovně. V knihovně člověk nakonec sežene všechno :)
    A koukej přes prázdniny hodně psát! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ze začátku jsem se do toho nemohla vůbec dostat, ale nakonec to bylo takové příjemné meditování. :-) Budu se snažit, mám to v plánu! :-)

      Vymazat
  2. Tak to ja som sa začítala okamžite, mňa si Pálenka získala okamžite. Veľmi sa mi páči tvoje spojenie "musel své věty opříst vrstvou mlhy", dokonalo si vystihla tú atmosféru, ktorá z knižky dýcha :)

    OdpovědětVymazat
  3. Banát bych jednou velmi ráda navštívila, do té doby si toho musím co nejvíc přečíst, o této knize jsem už slyšela, mám ji v seznamu knih, které si chci přečíst, tak musím trpělivě počkat, až v místní knihovně skončí prázdninová dovolená :) Těším se na dlouhá souvětí a metafory, popisy krajiny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těch knih o Banátu už je poměrně dost, tak určitě budeš mít z čeho vybírat a tohle bude příjemná relaxace. :-)

      Vymazat