pátek 24. července 2015

Literární spolek Laury Sněžné: Nehybnost příběhu a nehodící se erotika

V poslední době lze zaznamenat mnoho beletrií, ve kterých jsou ústředním tématem samotné knihy. Jak prosté a zároveň jak krásné pro nás, pro čtenáře. Příběhy lidí, kteří se zabývají literaturou jsou v samotné knize vzrušující a i já jsem podlehla krásnému čarovnému názvu Literární spolek Laury Sněžné s celkem podařenou obálkou. Zasněžená tmavě modrá obálka a poetický titul nebylo jediné, co mě lákalo. Anotace slibovala detektivní příběh o tajemném seskupení literátů. Jak svůdné, že? S lítostí ale oznamuji, že mě výsledek práce finského romanopisce Pasi Ilmari Jääskeläineho zklamal na plné čáře.


Příběh zavádí čtenáře do městečka Zaječín, kam se vrací mladá učitelka finské literatury Ella Milanová. Ve škole objeví zvláštní knižní svazek Zločinu a trestu od Dostojevského, ve kterém Soňa Marmeladová zastřelí Raskolnikova. Nerozumí, proč je příběh v knize změněný, a tak se vydá do místní knihovny. Zde poznává knihovnici Ingrid Kočičkovou, která je jedním z devíti členů uzavřeného literárního společenství, které založila slavná spisovatelka dětských knih Laura Sněžná. Ella proniká do literárního spolku dříve, než by sama tušila, a dostává se tak do nejasné minulosti společenství pomocí podivné Hry. Snaží se rozplést záhadnou podstatu celého literárního spolku Laury Sněžné...


Prázdnota děje i charakterů postav


Ach jo. Zní to tak tajuplně a zajímavě, přesto mám po dočtení knihy pocit, že jsem tajuplnost a zajímavost děje někde prošvihla. Od začátku jsem stále čekala na nějakou událost, která by s příběhem pohnula kupředu, doufala jsem, že se to zkrátka rozjede na plné obrátky a já budu hltat stránku po stránce. Bohužel se tento zvrat neuskutečnil a já jsem jen tupě četla a nudila se. Ani jazyk mě nikterak nadchnout nedokázal. Zda je na vině překlad, je otázka druhá.

,,Absurdní, ale uvěřitelné, pochmurné, ale zábavné, krásné, ale znepokojující." Čteme na zadní straně obálky. Absurdní to bylo a asi to být i mělo - s tím nemám problém. Ale paradoxně uvěřitelné bylo všechno, co bylo mimo reálnou skutečnost. Za to právě skutečnosti jsem nějak nemohla uvěřit. Bylo to asi tím, že autor nedokázal propracovat charaktery postav, takže jsem nemohla přijít na chuť žádné z nich. Navíc mi byla hlavní hrdinka naprosto nesympatická


Uměle působící sexuální náměty


Jeden z největších problémů a zároveň jeden z bodů, který naprosto zkazil můj celkový dojem z knihy, byly neustálé erotické narážky. Za prvé byly použité na nevhodných místech, za druhé byly naprosto nevkusné a absolutně se nehodily do příběhu (,,výron Dušana Chluma o nejlepší píchačce, jakou kdy zažil" byl naprosto katastrofální, autor si asi udělal srandu, nebo se můj výtisk knihy musel infikovat jako Zločin a trest). A když už jsme u těch výronů, které členové spolku během podivné Hry praktikují, nemohu se zbavit pocitu, že slovo ,,výron" ve smyslu vyronění se ze svého nitra se vším všudy aneb ,,já se vyroním tobě, ty se vyroníš mně, my se vyroníme navzájem" (jak se neustále opakuje v knize), je slovo, které se mi pěkně zprotivilo a po chvilce mi začalo lézt pořádně krkem...

Naprosto znepokojující pro mě byl výsledek. Ptala jsem se sama sebe: Co se v knize vlastně převratného událo? Změnilo se něco? Kde je nějaký závěr? Právě závěr mi v knize chyběl nejvíce. I dobrý otevřený konec pro čtenáře je nějaký závěr, ale zde se mi nedostávalo žádné pointy nebo nějakého vyvrcholení, s kterým bych byla jako čtenář spokojena.


Závěrem


Celkově mi kniha přišla jalová, bezvýrazná a kostrbatá. Styl vyprávění byl jednotvárný a nehybný. Jen obálka knihy dokázala navodit nějakou prvotní atmosféru, ta se mi ale při čtení celkem rychle rozplynula... Určitě si nemyslím, že kniha nemá žádný potenciál. Podle jiných recenzí jsem poznala, že se kniha spíše většině svým čtenářům líbila, ba co víc, naprosto je okouzlila svým jazykem, propracovaností příběhu a magickými prvky. Magický realismus zkrátka jen není pro každého. Hodnotím jednou květinkou za přitažlivý název a hezkou obálku.

Hodnocení:






Literární spolek Laury Sněžné
Pasi Ilmari Jääskeläinen
vydalo nakladatelství Paseka s. r. o.
v roce 2015
320 stran

12 komentářů:

  1. Je fakt ze nektere vyrazy by se mi taky nelibily. Zahlidla jsem ukazku a tam bylo taky neco divneho.

    OdpovědětVymazat
  2. Teď mám takový pocit, že ta obálka s příběhem moc neladí :). Jinak se mi ta knížka právě hrozně moc líbila. A ta erotika mi do toho sedla - právě proto, že ze sebe měli dostat ten nejtajnější "materiál", tak mi přišlo vcelku pochopitelný, že tam je a vlastně mi to přišlo místama ještě poměrně cudný, od těch výronů jsem čekala horší věci :D. A co se týče té pointy - připadalo mi, že to celé směřuje k odhalení, jak to bylo s tím malým klukem, ne? Ale to je každopádně jen můj názor, já mám takové divné knížky ráda :). Jinak je to ale dobrá recenze, je fajn, když se najde někdo, kdo jde proti davu a umí si to obhájit :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak obálka je zasněžená a příběh se odehrává v zasněženém městečku. :-) Samozřejmě, že chápu tvou myšlenku s odtajněním toho nejtajnějšího, ale nechápu, proč se hlavní postavy musely vyptávat právě na takové otázky, přišlo mi celkem logické, aby se vyptávaly cíleně na věci ohledně toho kluka nebo nějakých jiných tajemstvích, takže mi spíš přišlo, že autor potřeboval nějak zakomponovat tu erotiku, aby navnadil více čtenáře. Já mám erotické romány ráda a samozřejmě tohle byl jen takový slabší odvar, nijak mě to nepohoršovalo, spíš se mi to tam vůbec nehodilo a přišlo mi to strojené. S tou pointou máš pravdu, ale tak i tak mi to nepřišlo moc zajímavé. Určitě věřím, že si tato kniha najde ještě spoustu příznivců a určitě jí to přeji. :-) A děkuji za pochvalu, jsem ráda, že sis recenzi přečetla. :-)

      Vymazat
  3. Na první pohled mě velmi zaujala obálka, která vypadá opravdu skvostně :)
    Však, co se příběhu týče - myslím si, že by mne nezaujal a celkově by mě kniha nebavila ......
    Rozhodně díky za tvůj názor, moc ráda jsem si tvou recenzi přečetla :)

    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, snad jsem dopomohla tím správným směrem. :-)

      Vymazat
  4. Stejně si myslím, že se mi bude líbit :D

    OdpovědětVymazat
  5. Mně se knížka líbila, ale s tou erotikou souhlasím, ta byla absolutně zbytečná! :) Ona je to fakt otázka vkusu - s tvou recenzí sice z logiky věcí nesouhlasím, ale docela chápu, proč ti kniha nesedla. On to fakt není styl pro každého!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alespoň vím, že z tohoto okruhu už knihy nebudu moc vybírat. :-) To mě mrzí, snažila jsem se to právě logicky obhájit. :-)

      Vymazat
  6. Konečně někdo, komu se knížka taky nelíbila, už jsem si myslela, že jsem divná :-) Těšila jsem se na magický, pohádkový příběh, ale nedočkala jsem se. Mě vadily nechutnosti, které tam byly...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty mně taky právě vadily, vůbec se mi tam nehodily, pro mě to byla opravdu spíš bohužel taková slátanina...

      Vymazat